First of All

First of All

Dec 12, 2011

Perihal Ibu .

Assalammualaikum w.b.t .

Selamat pagi :) Topiknya hari nii ibu . Kalau tak ada mereka , tak wujudlah kita kan . Terlalu banyak jasa & pengorbanan mereka untuk kita . Tak sedar lagiii ? Siapa yang simpan kita dalam perut sebelum kita siap diproses untuk jadi manusia ? Siapa yang membentuk kita menjadi seperti siapa kita sekarang ? Tentulah insan yang paling dekat dengan kita . Ibuu . Banyak panggilan yang aku dengar , mama, umii,ibu & banyak lagi kann ?

Sedih betul aku tengok ramai lagi yang tak tahu / tak sedar betapa pentingnya ibu dalam hidup seseorang . Kalau cakap kat fon tu , macam cakap dengan kawan je . Weiii , tolonglah . Hormatlah sikit . Anda sedang bercakap dengan seorang ibu bukan kawan . Wake up ! Berdosa tauu kalau bercakap kasar dengan ibu . Seorang ibu takkan tunjuk rasa kecewa dia dengan sikap kita on the spot .Mungkin di waktu malam , ada tangisan yang kita tak tahu .Tangisan kecewa seorang ibu .
Mama lah yang masak setiap pagi untuk anak-anak nak makan .Mama jugaklah yang akan ingatkan anak-anak untuk solat ketika anak-anak lalai . Mamalah yang akan pilih pilih baju untuk kita .Mamalah yang menurunkan segala ilmu untuk jadi the last Malay woman .Hargailah mereka semetara mereka masih di sisi kita :) Terima Kasih .

No comments: